AUTA ROSTOU, VELIKOST PARKOVACÍCH MÍST ZŮSTÁVÁ

Parkování s „odřenýma ušima

0 277

Parkování s „odřenýma ušima“
Průzkum ukazuje, že za kolize mohou řidiči a malá místa

ÚAMK v minulosti provedl vlastní šetření, které potvrdilo, jak náročné je parkování především v českých podzemních garážích například obchodních domů a podobně. Důvod? Od roku 2011 platí norma, která hovoří o tom, že parkovací místo má mít na šíři 2,5 metru. Což je u průměrných vozů maximálně do kategorie střední třídy dostatečné. Vozy větší, jako populární SUV nebo rodinné MPV už budou mít problémy.

Německá pojišťovací společnost DEVK si udělala vlastní průzkum a vyšlo jí, že v mnoha případech je právě nedostatečná šíře parkovacích míst, často ještě omezená sloupy a podobně, druhou nejčastější příčinou dopravních kolizí na parkovištích. Celkem se jedná o 56 % případů, při nichž hraje roli velikost místa.

Odborníci ÚAMK upozorňují na to, že legislativa a normy v tomto případě značně zaostávají za realitou neustálého „růstu“ automobilů. A to jak do šíře a délky, tak především u SUV také do výšky. Řešením není jen přísná kontrola dodržování české normy 2,5 metru u nových staveb, ale i zvážení povinnosti upravit starší parkoviště v těch případech, kde je k tomu třeba jen přemalování hraničních linií.

A hlavní příčina nehod na parkovištích? Ze 66 % za to může nedostatečné se věnování řízení. Společně s třetí nejčastější příčinou, kterými jsou stres a spěch (47 %), nutí k zamyšlení nad chováním řidičů. Když chce být dotyčný co nejdříve pryč, předjet jiné při cestě ven z podzemní garáže, nedá přednost jinému a podobně, vede to obvykle k pravému opaku. Kolizi a následnému zdržení při řešení celé záležitosti. Proto odborníci ÚAMK znovu zdůrazňují, že naopak v uzavřeném a stísněném prostoru parkovišť je třeba jezdit pomalu a věnovat se maximálně řízení.

Experti ÚAMK rovněž upozorňují na nesprávný přístup některých soukromých majitelů parkovišť, kdy nijak dopravně neřeší omezení rychlosti, přednost v jízdě a podobně. Přitom právě tyto značky by napomohly tomu, aby si byli řidiči jisti, jak se mají chovat. Jistě, dá se očekávat, že budou jednat jako by byli na běžné veřejné komunikaci, ale žel tomu tak často není. Takže v případě, že nejsou použity značky určující přednost v jízdě, platí pravidlo pravé ruky. Jenže řidiči si v řadě případů buď nevědí rady, nebo si „vytvářejí“ svoje jakoby hlavní ulice s předností jízdy a podobně. Pak vznikají kolize.

Právě takovéto chyby řidičů představují více než třetinu havárií na parkovištích. Poslední skupinu pak mají na svědomí alkohol, drogy a jiné příčiny (16 %).

Automobily používané především ve městech se samozřejmě v zásadě neobejdou bez škrábanců a promáčknutí na karoserii, stejně jako odřenin na náraznících. Ostatně podle DEVK také 48 % všech poškozených své vozy od těchto městských „poranění“ ani neopravuje. Nicméně i malé ťukance, zvláště když se lidé velmi často na parkovištích nepoutají, mohou mít za následek i poměrně nebezpečná poranění hlavy a krční páteře při nárazu nebo ostrém brždění. Experti ÚAMK tedy znovu varují – chovejme se za volantem na parkovištích obezřetně.

Zanechte komentář

Vaše mailová adresa nebude zobrazena.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Rozumím Další informace