Pacientky zatajily kontakt s nakaženými, v karanténě je 37 zdravotníků

Pacientky zatajily kontakt s nakaženými, v karanténě je 37 zdravotníků

0 1 450

Pacientky zatajily kontakt s nakaženými, v karanténě je 37 zdravotníků

Prachatická nemocnice má v karanténě kvůli podezření na nákazu koronavirem pět lékařů a 32 sester z jednotky intenzivní péče a interny. Tým, který na těchto odděleních sloužil, se mohl nakazit od dvou pacientek, jež lékařům zatajily kontakt s pozitivně testovanými lidmi. Obě tyto ženy pocházejí ze stejné obce a mají pozitivní test na koronavirus.

„První pacientka ležela v nemocnici od čtvrtka do pondělí a fakt, že se setkala s pozitivně testovanou osobou, nám zatajila. Proto jsem musel ve chvíli, kdy jí v pondělí vyšel pozitivní test, poslat celý tým do domácí izolace a povolat do práce tým B,“ potvrdil ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Koronavirus v Česku
Dezinfikování budov v Uherském Brodě. (31. března 2020)Odstavená letadla několika leteckých společností na Letišti Václava Havla v…
Muž se chrání před nákazou koronavirem v Praze na Žižkově. (31. března 2020)Na odběrovém místě Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích…

Testy personálu nemá podle něho smysl dělat hned, ale zhruba pátý den po kontaktu s pozitivně testovaným.

Čarvaš odhaduje, že po této události porostou počty infikovaných pacientů v Prachaticích i v dalších dnech.

„V tuto chvíli máme v nemocnici ještě další pozitivní pacientku, která je od začátku v izolaci. Ta nám také zatajila styk s pozitivní osobou. Našemu personálu se podařilo zjistit, že obě nakažené ženy jsou kamarádky z jedné vesnice a v poslední době se navštěvovaly. Naštěstí s ní byla v kontaktu jen jedna sestra, která musí být také v karanténě, počet sester mimo službu se nám tak zvýšil na 32,“ řekl šéf prachatické nemocnice.

Čarvaš je rozhořčený přístupem nezodpovědných pacientů, kteří v současné vypjaté situaci zcela zbytečně oslabují zdravotnické týmy.

„Apelujeme na lidi, ať se nestydí a kontakty s infikovanými nám hlásí, protože tím chrání sebe i ostatní. To, že jsme o ničem nevěděli, způsobilo zbytečné komplikace. V konečném důsledku to může být velký průšvih,“ dodal Čarvaš s tím, že zdravotníci prachatické nemocnice jsou na obě pacientky oprávněně naštvaní a nemoc se kvůli nim může šířit nejen mezi zdravotníky a záchranáři, ale i dalšími dosud zdravými lidmi.

Zanechte komentář

Vaše mailová adresa nebude zobrazena.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Rozumím Další informace