Omezení volného pohybu bude trvat do Velikonoc. Hamáček povede krizový štáb

Omezení volného pohybu bude trvat do Velikonoc. Hamáček povede krizový štáb

0 443

Omezení volného pohybu bude trvat do Velikonoc. Hamáček povede krizový štáb

Vláda prodloužila omezení volného pohybu do 11.dubna do šesté hodiny ráno. Omezení dosud platilo do 1. dubna. Informovala o tom Česká televize. Vedení Ústředního krizového štábu převezme ministr vnitra Jan Hamáček místo náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Prymula už v pondělí dopoledne v ČT potvrdil, že v čele krizového štábu končí, protože nemůže sedět na více židlích. Prymula se soustředí na projekt rychlé karantény, kterou stát nejprve zkouší v Jihomoravském kraji.

On-line ke koronaviru můžete nálezt zde
Projekt chytré karantény se dnes začíná testovat na jižní Moravě. Jeho základem je zmapování pohybu nakaženého člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty.

Armáda vytvoří mobilní týmy odebírající vzorky od lidí, kteří se dostali do kontaktu s infikovaným. Pokud se projekt osvědčí v praxi, mohla by chytrá karanténa v Česku nahradit plošná restriktivní omezení komplikující každodenní život a dopadající na ekonomiku.

Ministerstvo přivezlo domů více než 4000 Čechů. Podívejte se, kde všude uvízli

Prymulovu funkci převezme ministr vnitra Jak Hamáček. Už dopoledne plánovaný krok kvitovala opozice, podle které měl ministr z titulu své funkce řídit štáb už od jeho ustavení.

Hamáček se dosud věnoval především nákupům a distribuci ochranných prostředků. Řídil krizový štáb ministerstva vnitra.

Vláda o aktivaci Ústředního krizového štábu rozhodla 16. března. Hamáček podle svých dřívějších vyjádření aktivaci štábu Babišovi několikrát navrhoval už v předešlých dnech.

Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní radě státu, v případě nutnosti vládě. Statut štábu vláda před jeho aktivací změnila.

Zanechte komentář

Vaše mailová adresa nebude zobrazena.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Rozumím Další informace